Przepis na chleb bezglutenowy pieczony na serze feta lub tofu

Przepis na chleb bezglutenowy

fot. 3pauly

Oto przepis na chleb bezglutenowy lekki i puszysty – pieczony na bazie sera feta lub tofu. Doskonały dla osób uczulonych na gluten. 

Przepis na chleb bezglutenowy – składniki:

  • 30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych (bezglutenowe)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 125g sera feta lub tofu
  • 350 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
  • 1 cebula
  • Olej do polewania

 Przygotowanie

Do sera feta dodać 4 łyżki wody i wymieszać na gładką masę. Drożdże wymieszać na gładką masę wraz z cukrem i pozostałą ilością wody do pojawienia się bąbelków powietrza. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju.

Mieszankę jasnych mąk 3Pauly wymieszać z solą i cebulką, dodać ser feta oraz drożdże i zagniatać ok 10 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po spoczynku ponownie krótko zagnieść ciasto i umieścić w natłuszczonej formie do pieczenia, wygładzić i nawilżyć powierzchnię i jeszcze raz pod przykryciem odstawić na ok 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C, naciąć powierzchnię ciasta nożem i okrasić olejem. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (74 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  29 marca 2017 12:36

    Ciekawe…

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  2 kwietnia 2017 21:11

    Super przepis już piekłam swój chlebek ale z mieszanych mąk i super mi wyszedł ten z chęcią tez wypróbuję tylko będę musiała rozejrzeć się za makami

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  4 kwietnia 2017 10:04

    Kurczę, podoba mi się ten przepis! 🙂 I jeszcze ten dodatek sera – myślę, że taki chleb mógłby w 100% trafić w mój gust. Muszę spróbować upiec go sama 🙂

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Anna Turek
    Anna Turek  23 kwietnia 2017 08:56

    Bardzo ciekawy przepis, takiego jeszcze nie próbowałam. Jutro mam wolne to na pewno zrobie taki chlebek w domu.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe justyna8
    justyna8  9 maja 2017 09:29

    Dziewczyny, czy któraś w Was używała tych mąk 3Pauly? Jestem ich ciekawa – w sklepach stacjonarnych chyba nie można ich kupić, a przynajmniej nie widziałam ich na półkach. Piekę dużo chleba bezglutenowego i mam już swoją sprawdzoną recepturę, ale eksperymentom mówię „tak”:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>