Buraczany makaron – przepis

buraczany makaronZ przyjemnością prezentujemy przepis na  buraczany makaron, który doskonale smakuje. Warto pamiętać o burakach, są bowiem źródłem witamin i minerałów. Cenione są głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości: obniżają ciśnienie, wzmacniają organizm przy przeziębieniu. Warto o nich pamiętać w codziennym jadłospisie. Przepis przygotował dla Was Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki na buraczany makaron :

  • Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
  • Buraki – 2 szt. średniej wielkości
  • Cebula – 1 szt. średniej wielkości
  • Słodka śmietanka 18% – 150 ml
  • Sok z 1/3 cytryny
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Parmezan lub Grana Padano do posypania
  • Sól, pieprz i cukier do smaku
  • Bazylia do dekoracji

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
  2. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
  3. Oliwę rozgrzewamy na patelni.
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
  5. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli.
  6. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię.
  7. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  8. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy.
  9. Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (330 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...