Przepis na Muffinki marchewkowe

Przepis na Muffinki marchewkowe  – składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 125 gramów
  • mąka – 250 gramów
  • cukier – 125 gramów
  • jajka – 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 0.5 łyżeczek
  • sól – 0.5 łyżeczek
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • marchewka – 4 sztuki
  • cukier puder – 150 gramów
  • woda – 3 łyżki
  • pistacje posiekane – 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą marchewką.
  4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
  5. Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180°C ok. 25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.
  6. Muffinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (301 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...