Przepis na Empandas – przekąskę rodem z Kolumbii

Empandas to południowoamerykańska królowa szybkich przekąsek. W zależności od regionu przyrządzana jest na różne sposoby, a ciasto wyrabia się z mąki kukurydzianej. Empanada podawana jest zawsze z tradycyjnym kolumbijskim sosem aji – przygotowanym na bazie pomidorów, cebuli, kolendry, awokado i ostrej papryczki.

fot. Bakalland

Przepis na Empandas – składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

Do naczynia przekładamy odcedzoną fasolę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym. Dodajemy fasolę i podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowe składniki przekładamy do naczynia. Na patelni podsmażamy koncentrat pomidorowy (z odrobiną wody lub bulionu), złote owoce oraz przyprawy. Gotujemy przez ok. 10 minut aż sos będzie odpowiednio gęsty. Sos dodajemy do farszu i wszystko dokładnie mieszamy.

W cieście francuskim wycinamy kółka o średnicy ok 8 cm. Następnie za pomocą łyżki nakładamy farsz, przykrywamy wszystko drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pierożki smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Gotowe podajemy z pomidorową salsą lub posypujemy mieloną, wędzoną papryką.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (88 głosów, średnia: 4,84 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  10 marca 2017 16:37

    Smacznie wyglądają!

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  11 marca 2017 00:07

    Empanadas to rzeczywiście bardzo popolarne danie, równieź w Hiszpanii.Farsze -dowolne , przeróżne i wszystkie przepyszne z sosikami palce lizać.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  11 marca 2017 14:01

    Warto wypróbować prezentuje się znakomicie i nie jest skomplikowane do zrobienia bo ciasto francuskie się kupuje tylko farsz zrobić i gotowe zawsze to coś innego

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe kasiadrozdz
    kasiadrozdz  11 marca 2017 19:21

    pycha

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  22 marca 2017 11:06

    Muszę kiedyś spróbować zrobić to danie, chodzi za mną coś takiego już od dłuższego czasu 🙂 Mam nadzieję, że mi się uda, lubię takie rzeczy, bardzo!

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  23 marca 2017 11:14

    Zrobiłam, wyszły świetne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>