Przepis na domowy sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy

domowy-sorbet_przepis_czerwiec_2016

fot. www.indexfood.pl

Składniki na domowy sorbet mango-limonkowy

  • ·         250 g wody
  • ·         50 g cukru
  • ·         200 g miąższu z mango
  • ·         60 ml soku z limonki Limmi

Składniki na domowy sorbet miętowo-imbirowy

  • ·         500 ml  wody
  • ·         80 g świeżego imbiru
  • ·         150 g cukru
  • ·         4 gałązki mięty

 

Wykonanie:

W poniższych przepisach znajdziesz poradę, aby umieścić masę sorbetową w maszynce do lodów, ten sam efekt przyniesie wlanie masy do dużej miski i umieszczenie jej w zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.

Sorbet  mango-limonkowy:  wlej wodę i cukier do garnka, dodaj sok z limonki i gotuj przez około 2 minuty. Ostudź szybko, zanurz garnek w misce z lodem.
Wydrąż miąższ z mango, umieść go w misce, zblenduj i dodaj syrop z limonki. Wymieszaj i wlej masę do maszyny do lodów.
Włącz maszynę do lodów – zajmie to ok 40 min, aż sorbet zacznie gęstnieć. Następnie przenieś sorbet do miski, i przechowuj w zamrażarce.

Sorbet miętowo-imbirowy:  wlej wodę i cukier do małego garnka wraz z obranymi i drobno pokrojonymi kawałkami imbiru i listkami mięty.

Zagotuj przez ok 2 minuty ostudź szybko, umieszczając go w misce pełnej lodu. Natępnie zblenduj i przecedź przez sito i przełóż do maszyny do lodów – uruchom ją na najmniej 40 minut, aż sorbet osiągnie pożądaną konsystencję. Przelej do miski i umieść ją w zamrażarce.

Następnie wyjąć miskę, wymieszać widelcem i powtarzać co jakiś czas, dopóki nie osiągnie pożądanej konsystencji.

Podawać sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy w pucharkach ozdobionych kawałkami mango i listkami mięty.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (282 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...