Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową

na formę ok. 22 cm:

Przepis na czekoladowy sernik z warstwą makową – składniki:

sernik-czekoladowy-2na spód:
– 100 g dowolnych herbatników (  np. petitki z ząbkami)
– 80 g stopionego masła

na masę serową:
– 1 kg twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
– 5 jajek
– 200 ml śmietanki 30 -36%
– 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub dwa opakowania proszku budyniowego bez cukru
– 100 g masła
– 100 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 4 łyżki maku w ziarenkach lub zmielonego
– 2- 3 łyżki skórki pomarańczowej, ew. ok. pół szklanki ulubionych bakalii – siekanych orzechów, rodzynek

polewa:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 50 – 80 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%

Sposób wykonania:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki formy owinąć dwiema warstwami aluminiowej folii. Wstawić wszystko do większego naczynia (innej formy lub żaroodpornego), do którego przed samym pieczeniem nalejemy wrzątek. Przy pomocy malaksera lub wałka pokruszyć herbatniki na drobny pył. Wymieszać z masłem. Powstałym ciastem wykleić spód formy, ugnieść przy pomocy łyżki lub dna szklanki. Odstawić. Piekarnik ustawić na 170 stopni. Do sera wbić jajka, dodać śmietankę, cukier, wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Połowę masy odlać do innego naczynia.  Czekoladę rozpuścić z masłem w naczyniu nad gotującą się wodą. Lekko przestudzić, by nie była gorąca. Do jednej części masy serowej dodać rozpuszczoną czekoladę i bakalie, wymieszać, do drugiej wsypać mak i posiekaną skórkę pomarańczową, również wymieszać.
Na spód tortownicy z herbatnikami wylać ciemną masę, na wierzch przy pomocy łyżki, by warstwy się nie wymieszały wyłożyć masę z makiem i skórką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Większe naczynie wypełnić do połowy wrzątkiem. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze godzinę. Pozostawić w piekarniku do lekkiego ostudzenia.

Polewa
Czekoladę połamać, roztopić w rondelku nad gotującą się wodą, dodać śmietankę, wymieszać.
Zalać ostudzony deser.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (103 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  19 grudnia 2016 13:14

    Ależ cudowności! *_* Uwielbiam takie połączenia smakowe 🙂

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  19 grudnia 2016 14:38

    Pychota!

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe A. czy
    A. czy  19 grudnia 2016 14:45

    Mniam 😛

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe ewka
    ewka  19 grudnia 2016 17:35

    na pewno pyszniutki

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe afrodyta
    afrodyta  19 grudnia 2016 21:19

    Na sam widok ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Ewcia
    Ewcia  19 grudnia 2016 22:09

    Sernik jest zawsze pyszny. To takie sztandarowe ciacho 😀

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  20 grudnia 2016 14:09

    Sernik połączony z makiem może być bardzo dobry.

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  21 grudnia 2016 04:24

    Mam swój wypróbowany sernik z brzoskwiniami, o który zawsze się dopominają, palce lizać.

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  24 grudnia 2016 13:18

    Poezja!

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe marcia7
    marcia7  6 stycznia 2017 10:55

    bardzo świąteczny

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  11 maja 2017 13:24

    Bardzo fajny przepis , z całą pewnością go wypróbuję , a jak już go wypróbuję to na pewno się podzielę z wami tym , jak mi wyszedł i czy był smaczny 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.