Choinki piernikowe

Przepis na: choinki piernikowe – własnoręcznie wykonane z pewnością podbiją serca bliskich, a wyjątkowym smakiem zachwycą niejednego wigilijnego łasucha.

choinki_piernikowe_przepis_kulinarny

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przepis na: Choinki piernikowe – składniki:

  • – Masło Ekstra od OSM „Piątnica”       200g
  • – mąka pszenna                                      4 szklanki
  • – kakao                                                    3 łyżki
  • – soda oczyszczona                                1 łyżka
  • – przyprawa do piernika                         2 łyżki
  • – sól                                                          szczypta
  • – cukier puder                                          ½ szklanki
  • – miód                                                       ¾ szklanki
  • – jajko                                                        1 szt.

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto.

Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny.

Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki.

Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200st.C przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).

Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki.

Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej.

Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (333 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...