Przepis na chleb bezglutenowy wieloziarnisty

chleb bezglutenowy wieloziarnisty

fot. Tynza, freepik

Składniki:

  • 110 g mąki kukurydzianej
  • 240 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 8 g drożdży instant
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1/4 szkl. pestek dyni
  • 1/4 szkl. pestek słonecznika łuskanego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 550–600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej, jeśli to konieczne)

 

Sposób przygotowania:

  1. Mąki, drożdże siemię lniane, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Dolej 550 ml wody i mieszaj
    z suchymi składnikami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody. Dodaj pestki dyni oraz słonecznika i znowu całość porządnie wymieszaj. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  2. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy posmarowanej wcześniej tłuszczem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220˚, następnie wstaw formę z chlebem
    i piecz 50 minut, do zarumienienia skórki z wierzchu. Upieczony chleb odstaw do ostygnięcia.

Przepis  pochodz ze strony www.tesco.pl/smaczna-strona

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...