Przegotowana woda – czy rzeczywiście jest zdrowa?

Przegotowana woda – czy rzeczywiście jest zdrowa?

 

Generalnie, im dłużej gotujemy, tym więcej bakterii i wirusów ginie, ale też tym bardziej zanieczyszczona chemicznie jest nasza woda. I tyczy się to zarówno wody z kranu, jak i mineralnej (butelkowanej), która traci podczas gotowania sole mineralne – dodaje ekspert z firmy PROEKO.

Specjaliści potwierdzają także, że wodę mineralną powinnosię spożywać w temperaturze pokojowej do 24 godzin od jej otworzenia. W przeciwnym razie rozwiną się w niej bakterie. A jeżeli już upieramy się przy wykorzystywaniu wody butelkowanej, to wybierzmy źródlaną, która nie jest mineralizowana. To powszechna praktyka w przypadku kuchni dla niemowląt oraz małych dzieci.

Jaka jest więc alternatywa dla przegotowanej wody? Równie wygodne i tanie w eksploatacji co przegotowywanie wody, będzie zamontowanie filtru, który zajmie się nie tylko drobnoustrojami, ale także szkodliwymi związkami chemicznymi. Na rynku są dostępne hybrydowe instalacje, które – dzięki połączeniu technologii ultrafioletu i systemu membran osmotycznych – mogą usunąć z wody bakterie, wirusy czy niechciane związki chemiczne. Woda taka jest zdatna nie tylko do bezpośredniego spożywania, ale także do codziennego gotowania, np. na herbatę czy kawę.

12
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (82 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe Kika07645
    Kika07645  15 kwietnia 2017 07:02

    To jestem bardzo zaskoczona. Zawsze byłam przekonana, ze lepsza woda przegotowana, choć od jakiegoś czasu mówiono ze z kranu woda nie jest gorsza.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  15 kwietnia 2017 08:40

    Ja też!

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  15 kwietnia 2017 15:14

    Totalnie mnie zaskoczył ten artykuł u mnie przegotowaną wodę odlewam do dzbanka aby zawsze była czysta i chłodna kiedy chce się pić a i tak na dnie i ściankach odkłada się kamień ale w większości używam dzbanka z filtrem gdzie bezpośrednio wlewam wodę z kranu i dopiero ją pijemy

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  15 kwietnia 2017 20:22

    Nie wiem jak rzeczywiście skuteczne są te hybrydowe instalacje i ile kosztują. Ale co do filtrów do wody to Sanepid ostrzega przed ich stosowaniem, gdyż mają negatywny wpływ na nasze zdrowie ponieważ wyjaławiają wodę robiąc z niej destylowaną, która to jest szkodliwa dla naszego organizmu i na dodatek na tych filtrach rozwijają się bakterie. .

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  25 kwietnia 2017 10:25

    Mój chłopak często pije tzw. „kranówkę” 😉 Ja, kiedy jeszcze mieszkałam na mojej „wiosce” również często tak robiłam – woda tam była naprawdę czysta i zdatna do picia 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>