Prosty przepis: Pstrąg zapiekany w pomidorach
Składniki na danie – Pstrąg zapiekany w pomidorach:
- filet z pstrąga, 180 g
- pomidory, 100 g
- czosnek, 1 ząbek
- bazylia, oregano, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidory, bazylię, oregano i czosnek miksujemy do uzyskania konsystencji sosu, doprawiamy pieprzem. Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym. Całość pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w temp. 180°C.
CZY WIESZ, ŻE…
nie tylko ryby morskie są znakomitym źródłem kwasów omega-3. Z ryb słodkowodnych najwięcej tych dobroczynnych kwasów tłuszczowych ma pstrąg.
Komentarze
W okresie zimowym proponuje zamiast świeżych pomidorów- pomidory pelatti z puszki uzupełnione kilkoma pomidorami suszonymi, bardzo aromatycznym.
Sęk w ty, że teraz nie sezon na pomidory. Trzeba troszkę poczekać
Może przygotuje dorsza według tego przepisu z pomidorami koktailowymi.
Pięknie i smakowicie wygląda.
to jest coś dla mnie, kocham jeść pomidory i ryby:)