Prosty przepis na domowe masło z orzechami

przepis na domowe masło z orzechamiPrzepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Przepis na domowe masło z orzechami – składniki

  • – Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”) – 3 szt.
  • – orzeszki ziemne – 100g (można użyć innych orzechów)
  • – miód płynny – 2 łyżki

 

Wykonanie:

Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (99 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe blogujemytestujemy
    blogujemytestujemy  25 lutego 2017 14:11

    bardzo dobre,muszę zrobić jeszcze

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  25 lutego 2017 18:50

    Ano proste!

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  26 lutego 2017 06:22

    Kiedyś sama robiłam masło, w słoiku, trzeba dość długo potrząsać, aż wytrąci się maślanka.Ale nie robiłam z tego masła orzechowego. Może spróbuję. Jak dzieci były małe to brałam mleko od gospodarza, prosto od krowy, to śmietany było co dzień. Zbierałam ją i robiłam masło, a jak mleko zostawało, i zrobiło się zsiadłe, to robiłam i serek. Jakie to było smaczne, i bez konserwantów.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Hidari11
    Hidari11  26 lutego 2017 08:44

    Pyszności :). Ja bym raczej nie umiała zrobić. Ale jak będę mieć swoje dzieci, to na pewno jest to zdrowsza alternatywa niż sklepowe Nutelle i tego typu kremy.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  26 lutego 2017 16:56

    Dobry przepis i masło będzie świeżutkie.A ja pamiętam jeszcze jak jako dziecko u babci na wsi ubijałam śmietanę w drewnianej maselnicy.Zapach i smak tego masła czuję do dziś.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe marrika
    marrika  27 lutego 2017 12:33

    Mielenie orzeszków w młynku do kawy musi zajmować sporo czasu i wysiłku…

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe j.dudek71
    j.dudek71  1 marca 2017 21:25

    Można spróbować,pewnie jest smaczne i naturalne,dobry pomysł:)

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  1 marca 2017 22:08

    Chyba długo się zejdzie mielić w młynku do kawy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>