Proste i szybkie danie: Makaron z pesto!
Pesto z makaronem idealnie sprawdzi się na wiosenne obiady i kolacje. Danie doskonałe na spotkanie z przyjaciółmi, a do tego wszystkiego łatwe w przygotowaniu!
Składniki do sosu pesto:
- Czosnek – 3 ząbki
- Świeża bazylia – 2 pęczki
- Orzeszki piniowe – 3 łyżki
- Starty parmezan – pół szklanki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
- Międzybrodzki Makaron penne – 250g
Wykonanie sosu pesto:
Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy.
Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!
Komentarze
Trzeba będzie kiedyś zrobić.
Ja jestem prawdziwą makaroniarą. Uwielbiam.
Uwielbiam makaron z pesto .
Szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego pycha:)
Często robię makaron penne z czerwonym pesto, roszponką i kukurydzą, opcjonalnie z kurczakiem – bardzo polecam 🙂
Zielone pesto robię sama w domu,Kiedyś kupiłam w sklepie i nie miało ono nic wspólnego ze smakiem pesto.Taka propozycja jest idelana dla studentów,którzy potrzebują zjeść coś na szybko jak i dla pracującej mamy.To również dobry pomysł dla osób które niezbyt dobrze radża s obie w kuchni.Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie.