Menu w dobrym kolorze – przepisy na potrawy z zielonymi warzywami

Zdrowe i smukłe ciało to obiekt ogólnego pożądania – szczególnie o tej porze roku. Choć  zależy nam na dobrej formie, obok półek z zielonymi warzywami często przechodzimy obojętnie. Warto się jednak do nich przekonać, bo są źródłem witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Przepisy na potrawy z zielonymi warzywami zostały opracowane przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Ciepla-salatka-z-brukselki

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Składniki:

  • brukselka 300g
  • cebula czerwona 2 średnie główki
  • orzechy włoskie 1 garść
  • masło 2 łyżki
  • pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:

Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.

Sos winegret:

  • musztarda „Tarsmak” 1 łyżka
  • ocet winny 50 ml
  • olej 50 ml
  • cukier 1 łyżka
  • sól ½ łyżeczki
  • sok jabłkowy 100 ml

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Gratin z lososia

Gratin z łososia z sosem czosnkowym

Składniki:

  • filet z łososia 200 g
  • brokuł świeży 1 sztuka
  • śmietanka słodka 18% 150 ml
  • ser żółty tarkowany 150 g
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • pieprz, sól do smaku

Wykonanie:

Łososia pokroić w cząstki, brokuł podzielić na różyczki i ułożyć w płytkim naczyniu do zapiekania. Wszystko zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i posypać tartym żółtym serem. Zapiec w piekarniku, żeby powstała złota skorupka. Podawać polane sosem czosnkowym Tarsmak.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (311 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  2 lipca 2013 12:41

    Szpinak,brukselki i łosoś mniam:)Tak mi smakują Wasze przepisy,że te również zrobię:)

    Odpowiedz
  2. gusia.  25 lipca 2013 17:08

    Coś podobnego robiłam kiedyś,dobre ale na dłuższą metę nie w komponowało się do mojej kuchni.

    Odpowiedz
  3. kupiska  2 sierpnia 2013 16:38

    Smacznie wyglada ciasto szpinakowe… chetnie bym skosztowala jak smakuje,musze wyprobowac przepis…

    Odpowiedz
  4. scrabble  3 lipca 2015 12:24

    Ciasto szpinakowe wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  5. Aneta  3 lipca 2015 12:56

    Faktycznie, coś w tym jest, że omijamy zielone warzywa… Na pewno skuszę się na ciasto szpinakowe z serem 🙂

    Odpowiedz
  6. macierzanka  3 lipca 2015 13:12

    Lubię potrawy ze szpinakiem ,więc pierwszą potrawę zrobię.

    Odpowiedz
  7. Kmakolagwa  3 lipca 2015 16:47

    Ciasto szpinakowi bardzo apetycznie wygląda.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  3 lipca 2015 21:27

    Pierwszy przepis bardzo mnie zainteresował 🙂 Chętnie wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  4 lipca 2015 09:10

    Świetne przepisy. Na pewno wypróbuję wszystkie. Jutro zrobię Gratin.

    Odpowiedz
  10. joanna252  10 stycznia 2016 19:26

    Wszystko wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  11. efffciaa  3 kwietnia 2016 22:13

    Nie cierpię brukselki , już od czasu wczesnego dzieciństwa , zawsze pamiętam , że było to najbardziej ohydne warzywo , jakie kiedykolwiek jadłam i tak już zostało mi do tego czasu .

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  19 grudnia 2016 07:04

    Nie przepadam za brukselką, toleruję ją jedynie w zupie warzywnej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany