Pomysł na zdrowe śniadanie – Naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną

Naleśniki biszkoptowe_fot._a._kozlowskaPrzepis na naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną jest autorstwa Konrada Gacy pochodzący z książki Kuchnia Fit 2. Takie przykładowe danie jest polecane przed intensywnym rannym treningiem. Obowiązuje podstawowa zasada: bez śniadania nie trenujemy! 

 

Składniki na danie: naleśniki biszkoptowe z suszoną żurawiną:

  • jajka, 4 szt.
  • mąka orkiszowa, 2 łyżki
  • mleko, 150 ml
  • cukier brzozowy, 2 łyżki
  • suszona żurawina, 1 garść

Wykonanie:

Mleko mieszamy z mąką. W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem. Łączymy żółtka i żurawinę z mąką i mlekiem i delikatnie mieszamy. Do takiej mieszanki delikatnie dodajemy pianę z białek, cały czas mieszając. Na suchą patelnię wylewamy niewielkie naleśniki i smażymy z obydwu stron.

 

Zobacz także: Naleśniki gruszkowo-żurawinowe

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (234 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...