Dynia w korzennej marynacie

Wypróbuj ten przepis na dynie w korzennej przyprawie, a będziesz go powtarzać co rok! Ta dynia jest doskonałym dodatkiem do każdej potrawy.

Dynia w korzennej marynacie

fot. materiały nadesłane

Składniki na dynię w korzennej marynacie:

  • 1 kg dyni,
  • 2 cytryny,
  • 250g cukru,
  • 1 łyżka soli

Przyprawy KAMIS:

  • 300 ml Octu winnego z białego wina,
  • 2 laski Cynamonu w korze Specialite,
  • laska Wanilii Specialite,
  • 6 gwiazdek Anyżu Specialite,
  • 10 Goździków
  • 1 łyżka Soli morskiej

 

Przygotowanie:

Miąższ dyni pokroić w kostkę. Wrzucić do 3 litrów wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty. Odcedzić. Do garnka wlać 300 ml wody, dodać ocet, cukier, 1 łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny, cynamon, goździki, przekrojoną na pół laskę wanilii i całość zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić dynię i podgrzewać na maleńkim ogniu, aż stanie się szklista.

Wyjąć przyprawy a dynię z zalewą przełożyć do słoików. Do 2 słoików dodać wyjęte przyprawy: po  korze cynamonu, pół wanili, 3 gwiazdki anyżu i goździki. Przyprawy ułożyć tak, aby były widoczne przez ścianki słoika. Wszystkie słoiki pasteryzować 20 minut w temp 85°C.

Słoiki z przyprawami wykorzystać jako prezent dla rodziny lub znajomych 🙂

Inne dania z dynią:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (202 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...