Pomidory – szybki deser

Pomidory z karmelem i lodami waniliowymi

Pomidory na słodko? Czemu nie, w końcu to pyszne owoce. Wszystkich osobom lubiącym kulinarne eksperymenty polecamy skosztować pomidorów z karmelem i lodami waniliowymi. Ten nietypowy przepis może pozytywnie zaskoczyć niejedno podniebienie i stać się hitem w wielu domach.

 

Pomidory z karmelem i lodami waniliowymi

Stopień trudności: średnie

Kcal na osobę: 362

 

Składniki dla 4 osób:

2 garście małych pomidorów (mogą być koktajlowe)

1 laska wanilii KOTÁNYI

4 łyżki cukru

40 ml bacardi

¼ l soku jabłkowego

4 kulki lodów waniliowych

siekane pistacje do dekoracji

Przygotowanie:

Pomidory umyć i osuszyć. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ. Cukier karmelizować na patelni, dodać bacardi, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość zagotować do konsystencji syropu. Dodać pomidory, zagotować i odstawić. Wyłożyć na talerze, udekorować lodami i całość posypać pistacjami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (172 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  16 marca 2012 08:25

    ciekawe połączenie, jednak ja bym się nie zdecydowała, nie lubię takiego połączenia smaków… pomidor ma być z solą, a nie karmelem 🙂

    Odpowiedz
  2. Masza  19 lipca 2013 11:10

    Dokładnie interesujące i zaskakujące połączenie,chyba się skuszę.Lubię nowinki kulinarne.

    Odpowiedz
  3. magella87  1 kwietnia 2015 18:23

    takich deserow jeszcze nie jadlam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany