Pomidory malinowe nadziewane makaronem typu ryż z pesto z rukoli i serem pleśniowym

lubella_pomidory_malinowe_nadziewane_orzo_z_pesto_z_rukoli

Składniki na danie – Pomidory malinowe nadziewane makaronem:

  • 400g Makaronu typu ryż Lubella Domowa jajeczna
  • 4 duże sztuki pomidorów malinowych
  • 100g rukoli
  • Oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g sera gorgonzola
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pastę z czosnku, rukoli, oliwy oraz pieprzu i soli przygotowujemy za pomocą blendera lub w moździerzu.

Pomidory obcinamy z wierzchu, a następnie wydrążamy łyżką. Lekko solimy wnętrze.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodajemy 50 g pokruszonego sera i wkładamy do wydrążonych pomidorów. Z wierzchu układamy kawałeczki pozostałego sera.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut z grzaniem od góry.

 

Rada:

Nadziewany pomidor może być dodatkiem do grillowanego mięsa lub ryby. W towarzystwie sałaty z winegret świetnie sprawdza się też jako samodzielne danie wegetariańskie.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (239 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  20 maja 2015 10:46

    Ostatnio coraz więcej faszerowanych warzyw się pojawia.

    Odpowiedz
  2. Justyna  20 maja 2015 11:33

    Smakowicie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  3. bbo  20 maja 2015 12:15

    Przepyszne danie/przystawka.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  20 maja 2015 12:21

    Bardzo lubię nadziewane pomidory ,z chęcią spróbuję zrobić według tego przepisu.

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  20 maja 2015 14:11

    Wszystkie składniki bardzo lubię. Na pewno smakowałoby mi to danie.

    Odpowiedz
  6. gosia141088  20 maja 2015 14:23

    pysznie wygląda muszę zrobić to jako przystawkę 🙂

    Odpowiedz
  7. Wusia  20 maja 2015 15:17

    Bardzo kolorowy i chyba smaczny przepis.Spróbuję

    Odpowiedz
  8. Patriszia  20 maja 2015 16:13

    musi być smaczne 🙂

    Odpowiedz
  9. lamiyo  20 maja 2015 17:21

    ale rewelacja!

    pesto z rukoli,genialnie! artykuł narobił mi smaka,lecę do sklepu :-)))

    Odpowiedz
  10. ewka  20 maja 2015 18:51

    uwielbiam faszerowane warzywa, z pewnością wypróbuję ten przepis

    Odpowiedz
  11. Niezapominajka277  20 maja 2015 18:57

    wyglądają apetycznie:)

    Odpowiedz
  12. paulaalfc  20 maja 2015 19:52

    Z pewnością są pyszne 🙂

    Odpowiedz
  13. edytka38  20 maja 2015 21:56

    godne wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  14. Kmakolagwa  23 maja 2015 13:18

    Bardzo chetnie wypróbuję ten przepis, w prawdzie nie przepadam za pomidorami malinowymi, ale myślę że jak użyje innego gatunku to też będzie ok.

    Odpowiedz
  15. joanna252  20 lutego 2016 00:30

    Mniam 🙂

    Odpowiedz
  16. linea  10 października 2016 12:12

    Lubię nadziewane warzywa, bardzo fajna przekąska.

    Odpowiedz
  17. malgosia  8 listopada 2018 08:07

    Podoba mi się

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany