Pomidory malinowe nadziewane makaronem typu ryż z pesto z rukoli i serem pleśniowym
Składniki na danie – Pomidory malinowe nadziewane makaronem:
- 400g Makaronu typu ryż Lubella Domowa jajeczna
- 4 duże sztuki pomidorów malinowych
- 100g rukoli
- Oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 200g sera gorgonzola
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pastę z czosnku, rukoli, oliwy oraz pieprzu i soli przygotowujemy za pomocą blendera lub w moździerzu.
Pomidory obcinamy z wierzchu, a następnie wydrążamy łyżką. Lekko solimy wnętrze.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodajemy 50 g pokruszonego sera i wkładamy do wydrążonych pomidorów. Z wierzchu układamy kawałeczki pozostałego sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut z grzaniem od góry.
Rada:
Nadziewany pomidor może być dodatkiem do grillowanego mięsa lub ryby. W towarzystwie sałaty z winegret świetnie sprawdza się też jako samodzielne danie wegetariańskie.
Komentarze
Ostatnio coraz więcej faszerowanych warzyw się pojawia.
Smakowicie wygląda 🙂
Przepyszne danie/przystawka.
Bardzo lubię nadziewane pomidory ,z chęcią spróbuję zrobić według tego przepisu.
Wszystkie składniki bardzo lubię. Na pewno smakowałoby mi to danie.
pysznie wygląda muszę zrobić to jako przystawkę 🙂
Bardzo kolorowy i chyba smaczny przepis.Spróbuję
musi być smaczne 🙂
ale rewelacja!
pesto z rukoli,genialnie! artykuł narobił mi smaka,lecę do sklepu :-)))
uwielbiam faszerowane warzywa, z pewnością wypróbuję ten przepis
wyglądają apetycznie:)
Z pewnością są pyszne 🙂
godne wypróbowania 🙂
Bardzo chetnie wypróbuję ten przepis, w prawdzie nie przepadam za pomidorami malinowymi, ale myślę że jak użyje innego gatunku to też będzie ok.
Mniam 🙂
Lubię nadziewane warzywa, bardzo fajna przekąska.
Podoba mi się