Pascal Brodnicki poleca: Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami
 

Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

Przepis dla: 4 osób

Składniki na danie: Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami, jabłkami i ziemniaczkami

  • polędwiczki wieprzowe oczyszczone z błonki – 2 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 60 mililitrów
  • młode ziemniaki pokrojone na pół – 8 sztuk
  • cebula cukrowa pokrojona w piórka – 2 sztuki
  • jabłka pokrojone w ósemki – 2 sztuki
  • śliwki wędzone – 400 gramów
  • zielona pietruszka posiekana – 0.5 pęczków
  • rozgniecione ząbki czosnku w łupinie – 2 sztuki
  • świeży rozmaryn, gałązka – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Na głębokiej patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
  2. Podsmaż z każdej strony polędwiczki.
  3. Do brytfanki żaroodpornej dodaj podsmażone polędwiczki wieprzowe, czosnek, ziemniaki, rozmaryn, śliwki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj pół szklanki wody. Włóż na 45 min. do piekarnika. Potem otwórz piekarnik, dodaj jabłka i włóż z powrotem do piekarnika na 15 min. Podawaj od razu posypane natką. Ja lubię polędwiczkę lekko różową, soczystą, więc jeśli Ty lubisz bardzo wypieczoną zostaw ją 10-15 min. dłużej. Pamiętaj, że jabłka dodajesz zawsze na końcu – 15 min. przed wyjęciem, aby się nie rozpadły. Bon Appetit!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (300 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...