Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s i limonkami

Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s i limonkami

Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s i limonkami:

Składniki na 4 osoby:

  • 16 podudzi kurczaka
  • 150 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey
  • 4 limonki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki suszonego chili w płatkach (może być mielone)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego

 

Sposób przygotowania:

Czyste podudzia z kurczaka włożyć do miski lub garnka, limonki pokroić w ćwiartki i wycisnąć  sok na podudzia. Wrzucić ćwiartki do miski z podudziami, wlać 100 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey, dodać sól i całość dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce i marynować około 1-2 h.
W moździerzu utrzeć razem ziele angielskie, kmin rzymski, chili, suszone oregano, sól morską i pieprz. Wymieszać
z olejem roślinnym. Rozgrzać grill. Każdy kawałek mięsa dobrze natrzeć mieszanką ziół i odstawić na kilkanaście minut. Następnie piec na grillu, obracając w razie potrzeby,  aby skórka była chrupiąca i złocista. Smak tak przyrządzonego kurczaka najlepiej uzupełnią grillowane pomidorki koktajlowe.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,24 z 5)
zapisuję głos...