Płatki z amarantusa – zdrowa alternatywa dla wegetarian i wegan

Płatki z amarantusa firmy Szarłat mogą z powodzeniem zastąpić płatki owsiane w śniadaniowym menu wielbicieli tej potrawy w wersji gotowanej. Ze względu na zawartość skrobi powinny być -w przeciwieństwie do owsianych – poddane obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu albo smażeniu.

Można ich używać do przygotowania domowego pieczywa, ciast, ciasteczek, zup oraz kotletów ? mielonych albo panierowanych. Wzbogacą smak i podniosą wartość odżywczą potraw, docenią je wegetarianie i weganie.

Amarantus, znany również jako szarłat,  to roślina szczególnie bogata w wartościowe
i łatwo przyswajalne białko, zawierające wszystkie aminokwasy niezbędne do funkcjonowania organizmu. W tym również lizynę ? odpowiedzialną za prawidłowy rozwój dzieci i młodzieży ? oraz metioninę i tryptofan.

Płatki z amaranatusa nie zawierają glutenu ? w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż ? mogą je więc spożywać osoby chore na celiakię oraz z nietolerancją glutenu. Są bo­ga­te w nie­zbęd­ne kwa­sy tłusz­czo­we oraz to­ko­trie­no­le (po­chod­ne wi­ta­mi­ny E), a także w żelazo
i wapń
.

Opakowanie Płatków z amarantusa zawierające 250 g kosztuje ok. 8 zł.

Przeczytaj także: Dieta roślinna -Klucz do zdrowia

Dieta-roślinna

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (275 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...