Pikantny gulasz wołowy

Pikantny gulasz wołowy

Przepis na Pikantny gulasz wołowy przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze.

Składniki na danie: Pikantny gulasz wołowy

  • – wołowina gulaszowa – 1/2 kg
  • – cebula – 2 szt.
  • – mąka – 2 łyżki
  • – olej – 4 łyżki
  • – liść laurowy – 2 szt.
  • – ziele angielskie – 3-4 ziarenka
  • – rozmaryn świeży – 1 gałązka
  • – sos piri-piri Tarsmak – 1 łyżeczka
  • – sól do smaku

 

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodać sos piri-piri oraz sól do smaku.

Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (212 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...