Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
Składniki na danie: Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 100 ml syropu klonowego
- 10 świeżych gałązek rozmarynu
- 200 ml jogurtu gęstego
- ser z niebieską pleśnią
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.
- Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
- Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
- Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
- Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.
Komentarze
Dla mnie za ostro.
Lubię pikantne potrawy, przyprawy oraz zioła. Do moich ulubionych należą właśnie czosnek, papryka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, itp. Ten przepis wydaje się dobry, wart przetestowania.
Dołączam do kluby ostrych przypraw też lubię pikantnie a nie mdło i nijako także ten przepis również dla mnie
To ja też wpisuję się do Waszego klubu 😉 Nie lubię gdy coś jem i gdybym miała zasłonięte oczy to nie zgadłabym co to takiego. Obrzydlistwo takie „potrawy”. Ale z drugiej strony nie lubię też gdy ktoś do potrawy dodaje kucharka, do tego maggi i jeszcze innych gotowców sypnie do gara;/ Język aż piecze od tych „polepszaczy smaku”.
Fajny przepis a ja zamiast syropu klonowego dodaję miód.
W jakimś przepisie ostatnio widziałam w składnikach syrop klonowy i zastanawiałam się czy można byłoby zastąpić go miodem 😉 Dzięki 😉
Muszą być dobre, może kiedyś wypróbuję ten przepis 🙂
Bosko wyglądają ,ja jednak wolę łagodniejszą wersję
Bardzo często w sezonie letnim robię skrzydełka według tego przepisu , jednak nie dodaję rozmarynu – nie wiem dlaczego , ale nigdy go nie kupowałam nawet – może kiedyś 🙂