Pikantna karkówka w glazurze z whisky

Pikantna karkówka w glazurze z whisky

Składniki na danie: Pikantna karkówka w glazurze z whisky

  • 1 kg chudej karkówki wieprzowej
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
  • 100 ml whiskey
  • 100 ml Ketchupu Hellmann’s Pikantny
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula szalotka
  • 1 posiekana ostra papryczka chilli
  • 50 ml oliwy
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta roztartego goździka
  • 1 łyżeczka kminu rzymski
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso w jednocentymetrowe, grube steki, oprósz Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli wyrazisty smak i aromat mięsa, a następnie odstaw w chłodniejsze miejsce na kilka godzin.
  2. Na rozgrzanej oliwie, podsmaż w garnku posiekany wcześniej czosnek, chilli i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż do chwili, aż się skarmelizuje. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, łyżkę cynamonu i kminu rzymskiego, sos sojowy  i roztarty goździk. Całość gotuj przez około 5 minut, do momentu, aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup, whisky i gotuj glazurę, aż zgęstnieje.
  3. Zamarynowane wcześniej steki przełóż do glazury i odstaw następnie do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu grilluj mięso na tackach przez około 20 minut, na średnio rozgrzanym grillu, odwracając je co jakiś czas i jednocześnie nakładając na nie pędzelkiem przygotowaną glazurę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (270 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...