Piersi kurczaka nadziewane bobem, zawijane w boczku
Składniki na danie: Piersi kurczaka nadziewane bobem, zawijane w boczku
- 2 piersi Kurczaka Zagrodowego
- ok 300-400 g bobu
- 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 ząbek czosnku, starty
- sól i pieprz
- 10 cieniutkich plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C. Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.
Komentarze
Bardzo mi się spodobał ten przepis, ciekawe połączenie kurczaka z bobem, muszę to wykorzystać.
Ten bób do mnie nie przemawia…
Nadziewane piersi z kurczaka zawijane boczkiem robiłam nie raz, ale nigdy nie nadziewałam ich bobem. Myślę, że warto wypróbować ten przepis, ewentualnie bób zamienię na fasolkę szparagową, którą mam z ogrodu od rodziców.
I takie i takie pewnie wyjdą pyszne
Bardzo oryginalny przepis.
Jak to apetycznie wygląda.
nie lubię bobu więc musiałabym zmienić nadzienie np na paprykę czy kiszonego ogórka
Ciekawie, danie bardzo syte pewnie 🙂
Ładnie wygląda to danie ale ciekawe jak będzie smakować
O kurczę, same dobroci! 🙂
Musi być pyszne
Można by rzec,że kurczak inaczej…Kiedyś spróbuję…