Pierogi z mięsem mielonym w stylu gruzińskim

Pierogi z mięsem mielonym

Składniki na danie: Pierogi z mięsem mielonym w stylu gruzińskim

CIASTO NA PIEROGI:

  • – mąka pszenna – 1 kg
  • – jajka – 2 szt.
  • – ciepła woda – 300 ml

FARSZ:

  • – mięso mielone wieprzowe – 150 g
  • – Przyprawa do mięsa mielonego Knorr – 1 opak.
  • – mięso mielone jagnięce – 300 g
  • – mięso mielone wołowe – 150 g
  • – kumin mielony – 1 łyżeczka
  • – czerwona papryczka chilli – 2 szt.
  • – ząbki czosnku – 3 szt.
  • – świeża kolendra – 1 pęczek
  • – natka pietruszki – pół pęczka
  • – koperek – pół pęczka
  • – Rosół z kury Knorr – 2 szt.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę z jajkami, dodając ciepłą wodę. Powoli wyrób ciasto tak, aby było elastyczne. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. W drugiej misce połącz mięsa mielone z posiekanymi ziołami, mielonym kminkiem, posiekanym chili i czosnkiem, dopraw Przyprawą do mięsa mielonego Knorr. Kompozycja nada wyrazisty smak mięsa. Farsz dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Urywając małe kęsy, rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą szerokiej szklanki lub specjalnego wycinaka wytnij krążki.
  4. Na środek krążka nałóż łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą, a następnie brzegi zbieraj, łącząc ze sobą kawałek za kawałkiem, aż uformuje się mała sakiewka.
  5. W garnku nastaw wodę. Dopraw ją do smaku kostkami rosołowymi. W gotującym się wywarze gotuj powoli pierogi przez około 5-7 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (264 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  22 stycznia 2016 09:53

    Na pewno pyszne.

    Odpowiedz
  2. bbo  22 stycznia 2016 12:01

    Chętnie bym spróbowała przysmaków kuchni gruzińskiej. Mam wrażenie, że jest nieco podobna do naszej.

    Odpowiedz
  3. Żanett  22 stycznia 2016 12:22

    Pycha!!

    Odpowiedz
  4. martucha180  22 stycznia 2016 13:11

    Zjadłabym od razu dużą porcję.

    Odpowiedz
  5. sylwiawes  22 stycznia 2016 13:40

    Mniam 🙂 Apetycznie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
  6. Agnieszka  22 stycznia 2016 14:42

    Muszą smakować genialnie

    Odpowiedz
  7. Jaworka  22 stycznia 2016 17:31

    Takich jeszcze nie robiłam warto spróbować na pewno są smakowite

    Odpowiedz
  8. Anita  22 stycznia 2016 19:58

    takie to ja bym mogła jeść, mniam!

    Odpowiedz
  9. martus2833  22 stycznia 2016 22:22

    Ciekawy przepis

    Odpowiedz
  10. xtina120  22 stycznia 2016 22:54

    O na pewno sa pyszne

    Odpowiedz
  11. AnnStyl  23 stycznia 2016 11:14

    Ach pierożki uwielbiam w każdej postaci tyle, że w wersji bezmięsnej. Ale przepis jest ciekawy i zapewne znajdzie wielu zwolenników. Smacznego!

    Odpowiedz
  12. Wusia  24 stycznia 2016 18:28

    Wyglądają apetycznie.Ja zawsze robiła pierogi ze zmielonym mięsem ale wcześniej już ugotowanym.Spróbuję tej propozycji, tym bardziej, że sugerowane przyprawy z pewnością dodają wyrazistości potrawie.

    Odpowiedz
  13. Aneta  25 stycznia 2016 16:01

    Super przepis, muszę kiedyś wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  14. Sayaka  27 stycznia 2016 13:11

    Uwielbiam pierogi z czosnkiem 🙂

    Odpowiedz
  15. Patriszia  28 stycznia 2016 10:13

    Ja jem pierogi tylko na słodko 🙂

    Odpowiedz
  16. nungal  17 lutego 2016 19:12

    najprawdziwszym mistrzem pierogów jest moja mama 😀 ilekroć wracam od niej po odwiedzinach jestem co najmniej o jakieś 2 kilogramy cięższa 😀 ale to akurat słodki ciężar 😀

    Odpowiedz
  17. raczek  28 lutego 2016 20:34

    Uwielbiam pierożki, na sam widok ślinka cieknie, przepis wart wypróbowania, super obiadek będzie, rodzinka będzie szczęśliwa, i jak zasmakuje to trzeba będzie częściej robić 🙂

    Odpowiedz
  18. efffciaa  25 marca 2016 18:03

    Bardziej to są sakiewki niż pierogi , ale wyglądają bardzo smakowicie , a biorąc pod uwagę fakt , że pierogi z mięsem to moje ulubione to być może je zrobię w wolnej chwili .

    Odpowiedz
  19. sandra  5 sierpnia 2016 10:52

    Mmmm Wyglądają naprawdę pysznie, chyba sama kiedyś spróbuje zrobić 🙂

    Odpowiedz
  20. marcia7  15 sierpnia 2016 21:02

    cudowny farsz

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany