Piernik z suszoną żurawiną

Piernik z suszoną żurawiną  Bakalland

Składniki na: Piernik z suszoną żurawiną

  • 500 g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 750 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy do piernika
  • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 50 g migdałów Bakalland
  • 50 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 500 g powideł śliwkowych
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Miód, cukier i masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa się zagotuje, a cukier rozpuści. Następnie przelewamy do miski i studzimy.

Do chłodnej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajka, odrobinę soli oraz przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy ciasto. Dokładamy połowę pokrojonych orzechów włoskich oraz suszoną żurawinę i jeszcze chwilę mieszamy. Gotową masę przekładamy na dużą blachę do pieczenia (kwadratową albo prostokątną). Pieczemy w 180 stopniach, ok. 40 minut.

Wystudzone ciasto studzimy, przekrawamy na 2-3 części i przekładamy powidłami. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy ciasto, a następnie dekorujemy połówkami orzechów oraz migdałami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (299 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...