Pieczony topinambur – prosty przepis

Pieczony topinambur

Czas przygotowania dania: Pieczony topinambur – 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • – Sos sałatkowy francuski Knorr
  • – topinambur – 0,5 kg
  • – rukola – 200 g
  • – oliwa z oliwek – 100 ml
  • – rozmaryn – 2 gałązki
  • – woda – 3 łyżki
  • – kwiatki dziko rosnącego słonecznika
  • – parmezan – 50 g

Sposób przygotowania:

  1. Obrany topinambur należy wymieszać z łyżką oliwy, pieprzem i posiekanym rozmarynem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut.

Pieczony-topinambur-z-rukola-1

  1. Do przygotowania dressingu potrzeba Sosu sałatkowego francuskiego Knorr, reszty oliwy i trzech łyżek wody. Dzięki niemu danie będzie bardzo aromatyczne.
  2. Topinambur po upieczeniu należy pokroić w plastry i wymieszać z sosem oraz sałatą. Przed podaniem wierzch posypać pokrojonym w cienkie plastry parmezanem i przyozdobić jadalnymi kwiatami.

Pieczony-topinambur-z-rukola-2

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...