Pieczony pstrąg z boczkiem

Pieczony pstrąg z boczkiem

Czas przygotowania dania: Pieczony pstrąg z boczkiem –  60 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na danie: Pieczony pstrąg z boczkiem

  • – świeży, patroszony pstrąg z głową – 4 sztuki
  • – Sos borowikowy Knorr – 1 opakowanie
  • – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • – wędzony boczek w plastrach – 200 g
  • – pieczarki – 100 g
  • – ząbek czosnku – 4 sztuki
  • – mała gałązka świeżego rozmarynu – 4 sztuki
  • – cytryna – 0,5 sztuki
  • – śmietana 18% – 150 ml
  • – pieprz
  • – woda – 150 ml

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszone pstrągi oczyść z łusek i poodcinaj płetwy. Każdą rybę dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Na grzbiecie z obu stron zrób nacięcia ostrym nożem. Obsyp ryby przyprawą Knorr, dzięki czemu zyskają intensywny smak i doskonały aromat.
  2. Do wnętrza ryb włóż gałązkę rozmarynu i rozgnieciony nożem lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrop pstrąga sokiem z cytryny.
  3. Każdą rybę ułóż na dwóch plasterkach wędzonego boczku i zawiń.
  4. Otulone boczkiem ryby obsmaż na patelni, po kilka minut na każdej ze stron. Następnie ostrożnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw rozgrzanego do 190°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  5. Przygotuj sos borowikowy. Zawartość opakowania sosu Knorr dokładnie wymieszaj ze śmietaną i wodą.
  6. Umyte i osuszone pieczarki pokrój w ósemki lub w ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Podsmaż je na tej samej patelni, na której smażyły się pstrągi. Grzyby zalej sosem. Całość zagotuj. Gotowym, gorącym sosem obficie polej rybę tuż przed podaniem. Danie serwuj z pieczonymi ziemniakami i surówką.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...