Pieczony kurczak Mamma mia

Pieczony-kurczak-Mamma-miaPieczony kurczak Mamma mia

Składniki: 

drobno posiekane liście z 2 gałązek świeżego rozmarynu,

2 łyżki posiekanego tymianku,

2 wyciśnięte ząbki czosnku,

4 łyżki oliwy z oliwek,

1,25 kg pokrojonego w ćwiartki kurczaka,

300 ml wytrawnego białego wina, sól morska,

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie: 

Rozgrzej piec do 180oC. Wymieszaj zioła i czosnek z 2 łyżkami oliwy i dopraw solą oraz pieprzem. Obtocz kawałki kurczaka w mieszance z ziół, dbając o to, by powstała równomierna powłoka. Rozgrzej pozostałą oliwę na dużej patelni, dodaj kurczaka i smaż przez 2 minuty z każdej strony, aż będzie złotobrązowy. Przełóż na blachę do pieczenia. Dodaj do soków na patelni wino i zagotuj, mieszając. Gotuj przez 3 minuty, następnie polej kurczaka winem. Piecz mięso przez 40 minut, aż będzie wypieczone i miękkie. Podawaj je od rzu, polewając sokami z pieczenia. Najlepiej podawać tę potrawę z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem. Dobrze użyć organicznego albo hodowanego w naturalnych warunkach kurczaka, który ma znacznie lepszy smak niż kurczak chowu przemysłowego.

 

Materiał pochodzi z serwisu: www.amo-italia.com

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (189 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...