Pieczona kaczka po katalońsku

Pieczona kaczka po katalońsku – proponuje Victor Pena, szef kuchni Knorr z Hiszpanii

Porcja dla 4 osób

Pieczona kaczka po katalońsku

Składniki na danie: Pieczona kaczka po katalońsku

  • 1 cała kaczka
  • 1 lampka słodkiego wermutu
  • 1 lampka wina musującego
  • słonina
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 100 g śliwek
  • 120 g suszonych moreli
  • 1 laska cynamonu
  • 300 g białej cebuli
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki i morele zanurz w wodzie, aby nasiąkły.
  2. Skarmelizuj cebulę pokrojoną w paseczki z cukrem i oliwą z oliwek, dodając na końcu wodę, aby uniknąć goryczy. Następnie dodaj orzeszki piniowe, wcześniej upieczone oddzielnie.  Dodaj namoczone uprzednio śliwki i morele.
  3. Tak przygotowanym farszem wypełnij kaczkę i zawiąż ją, by nadzienie nie wyciekło.
  4. Polej kaczkę słoniną, posyp solą i pieprzem. Dodaj laskę cynamonu i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  5. Kiedy kaczka będzie złocista, dodaj wermut i wino musujące. Jabłka i pomarańcze pokrój w ćwiartki i połóż na brytfannie.
  6. Danie piecz około godziny. W tym czasie kaczkę regularnie przewracaj i sprawdzaj. Po upieczeniu podziel kaczkę na ćwiartki i podawaj je z nadzieniem (świeże i suszone owoce ze skarmelizowaną cebulą).

www.przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...