Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi

Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi

Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi  to przepis Rezy Mahammada programu  „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” nadawanego na kanale Polsat Food Network.

Składniki na danie: Perliczka po gruzińsku z winogronami, pomarańczami i orzechami laskowymi

  • 1 gotowa do pieczenia perliczka
  • 100g rodzynek sułtańskich
  • 150ml zimnej herbaty
  • 30g masła
  • 1 duża cebula porządnie posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • po 100g jasnych i ciemnych winogron, przepołowionych, bez pestek
  • 40 prażonych orzechów laskowych, pokrojonych
  • 150ml porto
  • 50 ml soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej
  • 1 laska cynamonu
  • kilka listków laurowych
  • sól i pieprz
  • garść posiekanej pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Weź mały rondelek, wlej do niego herbatę i wsyp rodzynki. Doprowadź do wrzenia.
  3. Zdejmij z ognia i daj rodzynkom napęcznieć.
  4. W międzyczasie rozgrzej masło w naczyniu żaroodpornym na tyle dużym, by zmieścić perliczkę.
  5. Zarumień perliczkę z każdej strony i wyjmij.
  6. W tym samym naczyniu podsmaż cebulkę, aż zmięknie.
  7. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty.
  8. Włóż perliczkę z powrotem do naczynia.
  9. Dodaj rodzynki i herbatę, winogrona i większość orzechów.
  10. Dodaj resztę składników, oprócz pietruszki.
  11. Doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj naczynie i wsadź do piekarnika na około 45 minut. Zdejmij pokrywkę na ostatnie 15 minut.
  12. Pamiętaj by co jakiś czas „podlewać” ptaka sosem. Perliczki mają to do siebie, że szybko wysychają. Trzeba się starać, by ptaszysko było porządnie nawilżone.
  13. Na końcu dodaj pietruszkę, resztę orzechów i serwuj.

 

Wskazówka: Serwuj w całości na półmisku obsypanym pietruszką, pozostałymi orzechami i z sałatką z pęczaku.

Najlepszy sposobem na sprawdzenie, czy ptak jest już gotowy, jest wbicie szpikulca w najgrubszą część uda. Jeżeli wypływający sok jest czysty (nie ma krwistego koloru), to znaczy, że można już zabierać się do jedzenia.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe
    Żanett  18 grudnia 2015 23:40

    Nie jadłam nigdy perliczki, ale chętnie bym spróbowała 🙂 Przepis bardzo ciekawy.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  19 grudnia 2015 19:13

    Danie wygląda na smaczne.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Agnieszka
    Agnieszka  19 grudnia 2015 23:43

    Nie jadłam jeszcze perliczki

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  20 grudnia 2015 17:36

    Wykwintne danie pasujące na święta ale przyznam że jeszcze nie jadłam a chętnie bym spróbowala

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  20 grudnia 2015 20:19

    Musi być pysznie

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  20 grudnia 2015 20:50

    Wyszukane danie . Tylko gdzie kupić perliczke?

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  21 grudnia 2015 16:00

    Wygląda bardzo smakowicie! 😀

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Patriszia
    Patriszia  27 grudnia 2015 21:55

    Nigdy nie jadłam perliczki

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  16 marca 2016 21:16

    Jeszcze w życiu nie jadłam perliczki i bardzo chętnie bym spróbowała jak ona smakuje . Przepis wygląda na pracochłonny , ale takie dania smakują najlepiej 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.