Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne-Rigate-z-dynia-boczkiem-i-octem-balsamicznym

Czas przygotowania: 42 min
Stopień trudności: łatwe

ilość porcji – 4

Składniki na danie – Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym:

– 400 g makaronu Penne Rigate Barilla
– 1 mała dynia (450 g)
– 90 g wędzonego boczku
– 50 g sera Parmigiano Reggiano
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 1 gałązka rozmarynu
– 1 ząbek czosnku
– kilka kropli octu balsamicznego z Modeny
– oliwa extra virgin do smaku

 Sposób przygotowania:

Obrać dynię i usunąć nasiona. Pokroić na kostki o boku ok. 1 cm. Boczek pokroić w cienkie paski. Posiekać rozmaryn, czosnek i pietruszkę. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć boczek aż będzie chrupiący, usuwając cały nadmiar tłuszczu.

Wrzucić dynię z rozmarynem, czosnkiem i pietruszką. Podsmażać jeszcze przez jakiś czas aż kawałki dyni będą miękkie.

Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z przygotowanym sosem. Udekorować wiórkami Parmigiano Reggiano. Skropić octem balsamicznym do smaku.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (205 głosów, średnia: 4,27 z 5)
zapisuję głos...