Penne Rigate w kremie brokułowym, z gotowaną szynką i serem ricotta

Przepis_Penne_Rigate_w_sosie_brokulowym

Liczba porcji: 4; Wymagany czas: 25 minu 

Składniki:

  • Penne Rigate Barilla 400 g
  • brokuły 150 g
  • mleko pełnotłuste 100 ml
  • szynka gotowana 100 g
  • świeży ser ricotta 50 g
  • oliwa z oliwek Extra Vergine 30 g
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
  2. Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni,
    aby była lekko chrupiąca.
  3. Ugotuj Penne Rigate Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.

Wartości odżywcze na 1 porcję przygotowaną według tego przepisu:

Wartość energetyczna: 482Kcal – 2015Kj

– Białko 20g

– Węglowodany 69g

– Tłuszcze 14g

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (230 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  23 lutego 2015 11:19

    Fajny pomysł na obiad.

    Odpowiedz
  2. martucha180  23 lutego 2015 11:36

    Kocham makaron!

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  23 lutego 2015 11:45

    Pysznie i prosto, a przy tym tanio. Takie przepisy lubię najbardziej.

    Odpowiedz
  4. bbo  23 lutego 2015 19:23

    Coś w sam raz dla mnie!

    Odpowiedz
  5. RychuPeja  24 lutego 2015 08:29

    Fajny pomysł 🙂 już wiem co dzisiaj będzie na obiad 🙂 Dzięki za inspiracje.

    Odpowiedz
  6. Gocha  26 lutego 2015 15:23

    Mniam mniam. Już czuję ten smak w ustach 🙂

    Odpowiedz
  7. Kika07645  12 kwietnia 2017 16:44

    Mmm prosty, mam nadzieje, ze pyszny obiad 🙂 Takie cos uwielbiam 🙂 Szczególnie przy dziecku ważne sa przepisy mało skompilowane i szybkie do zrobienia 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany