Przepis na: Pasztet z rozmarynem i żurawiną

Pasztet z rozmarynem i żurawiną

Składniki na danie – Pasztet z rozmarynem i żurawiną:

  • – 400 g mięsa wieprzowego (łopatka)
  • – 1 Esencja do duszonych mięs Knorr
  • – 250 g podgardla wieprzowego
  • – 400 g wołowiny
  • – 250 g wątróbki
  • – 6 łyżek żurawiny suszonej (namoczona w ciepłej wodzie)
  • – 1 łyżka rozmarynu świeżego (posiekanego)
  • – 1 cebula
  • – włoszczyzna (marchewka, kawałek selera, pietruszka)
  • – 2 kajzerki namoczone w wodzie
  • – 5 jajek
  • – tłuszcz do smażenia
  • – pieprz czarny
  • – 3 liście laurowe i ziela angielskie
  • – 2 łyżki bułki tartej
  • – 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki, obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – tak, aby przykryła mięso.
  2. Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj, zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Kajzerki odciśnij z wody.
  4. Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
  5. Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160°C Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.

Przepis autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  17 marca 2015 11:01

    Prezentuje się bardzo apetycznie. Bardzo fajny przepis.

    Odpowiedz
  2. bbo  17 marca 2015 11:32

    Zjadłabym teraz taką kanapeczkę 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  17 marca 2015 14:27

    Przyznam szczerze, że o takim pasztecie na słodko pierwsze słyszę. Ale uwielbiam żurawinę, więc chętnie się skuszę.

    Odpowiedz
  4. Wusia  17 marca 2015 16:04

    Dobry przepis. Ja żeby pasztetnie był zbyt suchy obłożyłabym go plasterkami boczku albo słoninki.

    Odpowiedz
  5. edytka38  17 marca 2015 18:46

    fajny przepis na wielkanocne sie przyda 🙂

    Odpowiedz
  6. Sylwia  17 marca 2015 19:30

    ekstra 🙂

    Odpowiedz
  7. Anita  18 marca 2015 09:44

    Skosztowałabym, chociaż nie wyobrażam sobie jakoś pasztetu z czymś słodkim 😀

    Odpowiedz
  8. Gocha  19 marca 2015 21:55

    Pycha! Na święta wielkanocne pasztet obowiązkowy!

    Odpowiedz
  9. marzenie2  21 marca 2015 17:06

    Przepięknie wygląda a żurawinę uwielbiam super kompozycja pewnie pyszny

    Odpowiedz
  10. marcia7  31 marca 2015 16:14

    idealnie przyprawiony

    Odpowiedz
  11. raczek  25 lutego 2016 07:35

    Pasztet cudowny, lubię żurawinę warto się skusić aby uszczęśliwić swoje podniebienie a rodzinka była by zadowolona, ogólnie kapitalnie wygląda, a jak musi pięknie smakować 🙂

    Odpowiedz
  12. efffciaa  22 marca 2016 11:26

    Pasztetu jeszcze nigdy w życiu nie robiłam , chociaż moje kochanie nudzi , żebyśmy w tym roku sami zrobili pasztet na święta – nie wiem jak mi wyjdzie , ale spróbuję i się wam pochwalę 🙂 A wy robiłyście już pasztet ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany