Przepis na: Pasztet z rozmarynem i żurawiną
Składniki na danie – Pasztet z rozmarynem i żurawiną:
- – 400 g mięsa wieprzowego (łopatka)
- – 1 Esencja do duszonych mięs Knorr
- – 250 g podgardla wieprzowego
- – 400 g wołowiny
- – 250 g wątróbki
- – 6 łyżek żurawiny suszonej (namoczona w ciepłej wodzie)
- – 1 łyżka rozmarynu świeżego (posiekanego)
- – 1 cebula
- – włoszczyzna (marchewka, kawałek selera, pietruszka)
- – 2 kajzerki namoczone w wodzie
- – 5 jajek
- – tłuszcz do smażenia
- – pieprz czarny
- – 3 liście laurowe i ziela angielskie
- – 2 łyżki bułki tartej
- – 1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania:
- Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki, obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – tak, aby przykryła mięso.
- Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj, zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Kajzerki odciśnij z wody.
- Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
- Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160°C Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.
Przepis autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr
Komentarze
Prezentuje się bardzo apetycznie. Bardzo fajny przepis.
Zjadłabym teraz taką kanapeczkę 🙂
Przyznam szczerze, że o takim pasztecie na słodko pierwsze słyszę. Ale uwielbiam żurawinę, więc chętnie się skuszę.
Dobry przepis. Ja żeby pasztetnie był zbyt suchy obłożyłabym go plasterkami boczku albo słoninki.
fajny przepis na wielkanocne sie przyda 🙂
ekstra 🙂
Skosztowałabym, chociaż nie wyobrażam sobie jakoś pasztetu z czymś słodkim 😀
Pycha! Na święta wielkanocne pasztet obowiązkowy!
Przepięknie wygląda a żurawinę uwielbiam super kompozycja pewnie pyszny
idealnie przyprawiony
Pasztet cudowny, lubię żurawinę warto się skusić aby uszczęśliwić swoje podniebienie a rodzinka była by zadowolona, ogólnie kapitalnie wygląda, a jak musi pięknie smakować 🙂
Pasztetu jeszcze nigdy w życiu nie robiłam , chociaż moje kochanie nudzi , żebyśmy w tym roku sami zrobili pasztet na święta – nie wiem jak mi wyjdzie , ale spróbuję i się wam pochwalę 🙂 A wy robiłyście już pasztet ?