Pastiera Napoletana – włoskie ciasto na Wielkanoc

Przepis na Pastiera Napoletana – włoskie ciasto na Wielkanoc jest autorstwa Marka Bika, szefa kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”

Pastiera Napoletana

Składniki – Pastiera Napoletana

3 jajka

500 g mąki

200 g cukru

200 g masła lub smalcu

aromat waniliowy

szczypta soli

450 g gotowanej pszenicy

200 ml mleka

300 g cukru

500 g ricotty

cukier waniliowy

3 duże jajka

3 żółtka

łyżka esencji z kwiatów pomarańczy

owoce kandyzowane

 

Przygotowanie:

Robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy. Miksujemy ricottę z cukrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę.

Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a  z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy  kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny  w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (44 głosów, średnia: 4,98 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe mama_kazala
    mama_kazala  10 marca 2016 12:42

    hahahhaha, przeczytałam napoleona i weszłam z ciekawości zobaczyć co ciasto może mieć wspólnego z Napoleonem 😀 nie ma to jak chwytliwy tytuł 😀

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  25 marca 2016 17:30

    Nie lubię ciast pieczonych w tamtych rejonach , ponieważ są mega , ale to mega słodkie – po prostu sam cukier i na dodatek wrzucają do ciast niezliczone ilości owoców kandyzowanych – ohyda .

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Anna Turek
    Anna Turek  13 grudnia 2016 17:09

    Uwielbiam takie ciasta są zarówno smaczne jak i ich przystrojenie pozwala nacieszyć oko. sama często takie robie. zdjęcie ciasta jest piękne , musiała to ciasto piec mistrzyni cukiernictwa.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>