Pastiera Napoletana – włoskie ciasto na Wielkanoc

Przepis na Pastiera Napoletana – włoskie ciasto na Wielkanoc jest autorstwa Marka Bika, szefa kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”

Pastiera Napoletana

Składniki – Pastiera Napoletana

3 jajka

500 g mąki

200 g cukru

200 g masła lub smalcu

aromat waniliowy

szczypta soli

450 g gotowanej pszenicy

200 ml mleka

300 g cukru

500 g ricotty

cukier waniliowy

3 duże jajka

3 żółtka

łyżka esencji z kwiatów pomarańczy

owoce kandyzowane

 

Przygotowanie:

Robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy. Miksujemy ricottę z cukrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę.

Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a  z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy  kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny  w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (150 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...