Przepis na: Papryka nadziewana mięsem i makaronem
Składniki na danie – Papryka nadziewana mięsem i makaronem:
Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g
Łopatka wieprzowa – 200 g
Boczek wędzony – 200 g
Cebula – 3 szt.
Olej – 3 łyżki
Masło – 1 łyżka
Papryka lub pomidor – 6 sztuk
Sól, pieprz czarny i ziołowy
Natka pietruszki – 1 pęczek
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego zmielony na maszynce boczek i łopatkę. Całość dusimy przez chwilę na patelni. Dodajemy przyprawy, ugotowany wcześniej na półtwardo Międzybrodzki Makaron ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz masło. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone papryki lub pomidory, przykrywamy ich wieczkiem i w temperaturze 160˚C pieczemy ok. 45 minut.
Komentarze
Narobiłam sobie ochoty. Jutro kupuję składniki i zrobię sobie takie papryczki:-).
Papryka o tej porze jest bardzo tania.W sklepie można ją kupić do 3zł za kg,a na targu jeszcze taniej.Pyszna na surowo,smażona duszona,pieczona itd.Nie znam osoby, która by sobie odmówiła tego wspaniałego warzywa.
Makaronem jeszcze nie nadziewałam, jedynie ryżem i kuskusem. Pora spróbować.
Uwielbiam paprykę a w takim zestawieniu musi fantastycznie smakować
Bardzo często robię paprykę według tego przepisu . Jest nie tylko szybka , smaczna , ale i bardzo sycąca i co najważniejsze jest z nią mniej ro boty a u mnie zastępuje gołąbki , które tak wszyscy uwielbiamy 😉