Przepis na: Papardelle z kiełbasą i szałwią

papardelle_kielbasa_szalwia

Składniki na danie – Papardelle z kiełbasą i szałwią:

  • Makaron Barilla Papardelle
  • 250 g białej kiełbasy  (najlepiej włoskiej)
  • 100 g Pecorino  (lub Romano, Sardo)
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1 cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • garść liści szałwii
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Na gotującą się, osoloną wodę wrzucamy makaron. Czosnek kroimy w cienkie
    plasterki, następnie rumienimy na oliwie i zdejmujemy z patelni.
  2. Na patelnię wrzucamy odrobinę masła, dodajemy szałwię, kiełbasę (wcześniej zdejmujemy osłonkę i rozdrabniamy mięso). Cukinię kroimy obieraczką do warzyw w niezbyt długie cieniutkie wstążki i wrzucamy do kiełbasy, dodajemy wino.
  3. Po 7-8 minutach makaron powinien być al dente. Odcedzamy makaron i odrobinę wody z makaronu wlewamy na patelnię, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Po chwili gasimy ogień, mieszamy sos z ugotowanym makaronem i wykładamy danie na talerze. Do dekoracji posypujemy danie zrumienionymi płatkami czosnku i tartym serem Pecorino.

Receptura polecana szczególnie smakoszom włoskiej kiełbasy, szałwii i makaronu Papardelle. Za sprawą dodanego białego wina sprawdzi się jako wykwintne danie główne.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (225 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...