Panzanella – sałatka toskańska

Panzanella-–-sałatka-toskańska_0

Składniki na danie: Panzanella – sałatka toskańska

  • · 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
  • · 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
  • · 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
  • · 1 ząbek czosnku
  • · pomidory kolorowe
  • · 20g czerwona cebula
  • · ½ pęczka bazylii
  • · sól i pieprz do smaku
  • · 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
  • · 20g karczochów krojonych marki Ponti
  • · 30g papryka pieczona
  • · kilka kaparów marki Ponti

Przygotowanie:

Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (265 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...