Owsianka z truskawkami i duszonymi kawałkami rabarbaru

Owsianka z truskawkamiPrzepis na: owsianka z truskawkami i duszonymi kawałkami rabarbaru jest autorstwa Grzegorza Łapanowskiego na zdrowe śniadanie.

 

Składniki (dla 2-3 osób)  na danie: Owsianka z truskawkami i duszonymi kawałkami rabarbaru

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ¾ szklanki świeżego soku jabłkowego
  • ¾ szklanki filtrowanej wody Brita
  • szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru
  • 100 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
  • 3 kłącza rabarbaru
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane umieścić w garnku, zalać sokiem i filtrowaną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez ok. 3-5 minut.
  2. Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Umieścić je w garnku i posypać cukrem. Smażyć na małym ogniu przez ok. 13 minut, do czasu aż rabarbar z zewnątrz zmięknie, ale środek wciąż pozostanie lekko twardy.
  3. Owsiankę rozłożyć do miseczek, posypać rabarbarem i truskawkami. Lekko przemieszać.

Zobacz także:  Prosta sałatka z rabarbarem i kurczakiem z grilla

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (191 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...