Deser na lato: Owocowo – lodowa terrina

Owocowo - lodowa terrina

Przepis na danie: Owocowo – lodowa terrina – jest autorstwa Jenny Morris i pochodzi z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”  Polsat Food Network

Składniki

  • 1 duże ciasto biszkoptowe
  • 30g truskawek, 30g jagód i 30g malin
  • 2 litry lodów waniliowych

Przybranie:

  • 250g mrożonych malin
  • 200g mrożonych lub świeżych jagód
  • 200g pokrojonych truskawek
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru

 

Przygotowanie

  1. Wyłóż 900-gramową formę do pieczenia folią spożywczą tak, by nieco wystawała – żeby można było nią przykryć deser z góry.
  2. Zrób warstwę lodów na dnie formy a na wierzchu umieść kilka cienkich plastrów biszkoptu.
  3. Przykryj to warstwą truskawek, jagód i malin.
  4. Przykryj owoce lodami i zrób kolejną warstwę, aż do samej góry formy.
  5. Delikatnie przyciśnij, żeby wypełnić wszystkie dziury.
  6. Zawiń w folię spożywczą.
  7. Włóż wszystko do zamrażarki, aż porządnie zamarznie.
  8. Wyjmij z zamrażarki 15 minut przed podaniem
  9. Zanurz na chwilkę w gorącej wodzie i wyłóż z folii na tacę.
  10. Przyozdób owocami i posyp cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (301 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...