Ostre szaszłyki wołowe z warzywami

Ostre szaszłyki wołowe z warzywami

Czas przygotowania dania: Ostre szaszłyki wołowe z warzywami – 25 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe

Składniki na Ostre szaszłyki wołowe z warzywami:

  • – 300 g rostbefu,
  • – 8 łyżek sosu Stek Hellmann’s,
  • – 1 łyżeczka przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
  • – 200 g wędzonego boczku,
  • – po 1 papryce żółtej i zielonej,
  • – 3 łyżki syropu klonowego,
  • – 1 łyżka musztardy dijon,
  • – ząbek czosnku,
  • – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • – ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
  • – 1 łyżka sosu sojowego,
  • – 3 łyżki oleju,
  • – 4 drewniane patyki na szaszłyki.

 

Przygotowanie:

  1. Mięso osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w długie i cienkie paski. Umyte papryki pokrój w kostkę, boczek także. Najlepiej jeśli będzie to kostka 2×2 cm.
  2. 4 łyżki sosu Steak Hellman’s połącz z przyprawą Knorr, syropem klonowym, musztardą, sosem sojowym, olejem, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw pieprzem. Otrzymaną marynatą natrzyj plastry mięsa.
  3. Plastry mięsa nabijaj na szpadki lub patyki naprzemiennie z warzywami i boczkiem.
  4. Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając. Gotowe danie serwuj z sosem Steak Hellmann’s.
  5. Jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, uprzednio namocz je w wodzie.

Zobacz także: Szaszłyk z watróbek drobiowych w bekonie z pomidorkami cherry

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (220 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...