Oscypek na ciepło z TABASCO, konfiturą z owocową i sałatą rzymską

Oscypek na ciepło z TABASCO, konfiturą z owocową i sałatą rzymską

Składniki:

  • Oscypek lub kilka małych wędzonych redykołek
  • Mała sałata rzymska
  • Sos TABACO®
  • Kilka listków purpurowej bazylii
  • Garść orzechów laskowych
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Kawałek masła
  • 2-3 łyżki śmietanki 30 %
  • 2-3 łyżki domowej konfitury wiśniowej

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej kawałek masła. Wrzuć kawałek oscypka lub redykołkę i smaż przez kilka minut każdą stronę. Dorzuć kilka porwanych na mniejsze części liści sałaty rzymskiej i ją podduś. Całość podlej słodką śmietanką. Dodaj gałązkę rozmarynu. Dla nadania ostrości przypraw kilkoma kroplami TABASCO®. Podawaj na ciepło z łyżką domowej konfitury z całymi wiśniami,  listkami bazylii purpurowej i prażonymi orzechami laskowymi.

 

 

Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego, znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, prowadzącego kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (131 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...