Przepis na: Orientalne grillowane krewetki

Orientalne grillowane krewetki

Składniki na danie – Orientalne grillowane krewetki:

  •  obrane krewetki królewskie
  • kolorowa papryka
  • olej roślinny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka płatków chilli
  • łyżka świeżej kolendry
  • limonka
  •  sól
  • patyki do szaszłyków Jan Niezbędny
  • tacki do grilla Jan Niezbędny

 Przyrządzenie:

W miseczce wymieszaj olej, sól, płatki chili oraz sok wyciśnięty z limonki. Posiekaj drobno czosnek oraz kolendrę. Dodaj do marynaty. Tak przygotowaną marynatą zalej krewetki i wstaw je a godzinę do lodówki.

Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na niewielki kawałki. Krewetki odsącz z marynaty i nabij je na patyki, przekładając kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki połóż na tacce do grilla i smaż ok. 8 minut, często je obracając, by krewetki zarumieniły się z każdej strony.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (173 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...