Nowy rok a nowa forma śniadania. Zobacz, jak wita się dzień przy fińskim stole…

Fińskie przysłowie mówi, że „nowy dzień pokazuje nową drogę”. W tym prostym stwierdzeniu kryje się wielka mądrość, którą warto wziąć sobie do serca. Jak najlepiej zacząć nowy dzień? Oczywiście od wartościowego śniadania spożytego w spokojnej, radosnej atmosferze, najlepiej w gronie bliskich. W tej dziedzinie także możemy zainspirować się mieszkańcami Suomi. Nowy rok jest ku temu znakomitą okazją. Postanawiamy przecież żyć lepiej, dbać o siebie, bardziej cieszyć się codziennością. Jednak by przenosić góry, najpierw przydadzą się drobne zmiany nawyków…

finuu-_1

Śniadanie po fińsku

Finowie to naród bardzo specyficzny, od którego można się wiele nauczyć. Pierwszy posiłek jadają przeważnie krótko po przebudzeniu, przed wyjściem do pracy lub szkoły. Nie stronią od ciężkich zajęć, obowiązków, muszą także borykać się z trudnym klimatem, dlatego ich śniadanie jest solidne i pełnowartościowe. Każdemu odwiedzającemu ten kraj z pewnością rzucił się w oczy duży wybór pieczywa i bułeczek, zarówno słonych jak i słodkich. Do fińskich specjałów należy także pyszne masło, idealnie komponujące się ze świeżymi wypiekami.

 

Mieszkańcy krainy tysiąca jezior uwielbiają mleko i jego przetwory, po które sięgają chętnie o różnych porach dnia. Mają także słabość do serów, a na ich talerzach jest kolorowo, dzięki bogatym w witaminy warzywom.

 

Różnorodność jest jedną z podstaw fińskiego menu. Dzięki niej każdy posiłek to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych wspierających dobrą kondycję fizyczną i intelektualną mieszkańców tego państwa.

finuu-2

 

Blisko natury

W Finlandii duży nacisk kładzie się na pokarmy zdrowe i ekologiczne. Żywność wzbogacaną sztucznymi dodatkami i konserwantami omija się natomiast szerokim łukiem. Cenniejsze są dary natury, dzięki którym Finowie żyją długo i cieszą się krzepą. Jedzenie to paliwo do wykonywania codziennych obowiązków, dlatego w Suomi najwięcej konsumuje się we wczesnych porach, a im później, tym posiłki są mniejsze. Tak też jest przecież najzdrowiej.

 

Nowy, wspaniały dzień

Jest rześki ranek, czyste niebo, w kuchni unosi się zapach kawy. Zaczyna się nowy dzień… co przyniesie? Wiele zależy od atmosfery poranka i solidnego, zjedzonego wraz z najbliższymi śniadania. Idealnym postanowieniem noworocznym jest uczynienie z pierwszego posiłku dnia prawdziwego rytuału. Warto wstać kwadrans wcześniej i przygotować śniadanie z najwyższą starannością. Na przykład wyjść do pobliskiej piekarni po świeże, pełnoziarniste pieczywo lub słodką chałkę i posmarować kanapkę zdrowym tłuszczem roślinnym, bogatym w kwasy omega-3, takim jak Finuu. Do tego warzywo lub dżem z domowej spiżarni i już zwykły posiłek staje się wartościowy oraz z pewnością doda niezbędnej energii. Ważne, aby bez pośpiechu delektować się każdym kęsem, uśmiechnąć się do siebie i pamiętać, że oto przed nami nowy, fascynujący dzień.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (138 głosów, średnia: 4,32 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  30 stycznia 2015 13:39

    Finowe byli dla mnie od zawsze synonimem zdrowia i zadowolenia z życia.

    Odpowiedz
  2. martucha180  30 stycznia 2015 14:15

    Dziś takie śniadanie na bogato i z różnymi produktami zjadłam u przyjaciół.

    Odpowiedz
  3. marta_12  30 stycznia 2015 17:03

    Wygląda pysznie 😉

    Odpowiedz
  4. bbo  30 stycznia 2015 20:04

    Mój mąż dwa razy w miesiącu jest w Finlandii i siłą rzeczy próbował też tamtejszych śniadań, które tak naprawdę niewiele różnią się od naszych.

    Odpowiedz
  5. Eve Nova  20 listopada 2015 02:27

    Spróbowałam oba rodzaje Finuu – naturalne i solone i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Jest to połączenie masła ze zdrowymi olejami roślinnymi takimi jak: rzepakowy czy z lnianki z dodatkiem maślanki. Wszystkie składniki są naturalne i bez sztucznych dodatków. Dzięki temu ma naprawdę dobry smak. Jest kremowe i miękkie. Łatwo się rozsmarowuje i ładnie pachnie. Warto więc się skusić i samemu spróbować 🙂

    Odpowiedz
  6. Joanna007  29 maja 2016 22:13

    Śniadanko z pierwszego zdjęcia wygląda super. Ach, nie mogę doczekać się wakacji, przyjazdu rodziny i wspólnych długich śniadań na świeżym powietrzu.

    Odpowiedz
  7. malgorzata.wawa  27 marca 2017 10:37

    Jestem zachwycona Finuu dlatego, że nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i tłuszczów utwardzonych. Zawiera za to fińskie masło, olej rzepakowy, olej z lnianki, witaminy A oraz D, kwasy omega-3 i maślankę. Smakuje jak masło i jest doskonałe do kanapek i dań na ciepło. Zarówno wersja klasyczna jak i solona bardzo łatwo rozsmarowuje się po wyjęciu z lodówki.

    Odpowiedz
  8. Agulak1987  28 marca 2017 09:18

    FINUU miks do smarowania miałam okazje spróbować dzięki kampanii marketingu rekomendacji Streetcom. Jest to produkt naturalny i smaczny. Jest to połączenie masła fińskiego z olejami rzepakowym i z lnianki. Nie zawiera konserwantów, barwników. Bogate w witaminę A i D oraz kwas Omega 3. Występuje w dwóch wersjach smakowych: klasyczne i solone. Bardzo łatwo się smaruje nawet bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Można go używać do smarowania, pieczenia oraz smażenia. Polecam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany