Nietypowy przepis – konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią

Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę. Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna, która zachwyca swym smakiem i aromatem. Co więcej, dzięki unikalnej formule Konfitur-Fix DIAMANT konfitura ta może mieć wiele zastosowań. Jeśli konfiturę przyrządzimy z mniejszą ilością cukru (350 g), będzie stanowić doskonały dodatek do serów, mięs lub sosu BBQ. Natomiast przygotowując ją bardziej słodką (500 g cukru) dodawać możemy ją do kanapek, rogalików czy ciasteczek.

konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią

fot. mat. nadesłane Diamant

 

Składniki:

  • 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 400 g malin
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix
  • 350-500 g Cukru białego DIAMANT
  • 10-20 listków bazylii
  • 4 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix DIAMANT oraz wybraną ilość cukru białego DIAMANT (350-500 g). Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.

Konfitura truskawkowa z pieprzem krok po kroku

Konfitura truskawkowa z pieprzem krok po kroku

Truskawki to niewątpliwie jeden ze smaczniejszych symboli lata. Na te czerwone, słodkie i soczyste owoce czekamy z utęsknieniem cały rok. Gdy nacieszymy się już ich smakiem, jedząc je z cukrem, śmietanką lub deserach nadchodzi czas

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (424 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  11 lipca 2013 13:50

    Wczoraj robiłam przetwory z malin i jagód.Jak żyję i jak od ładnych paru lat robię wszelakie konfitury,takich jeszcze nie robiłam.Przepis zapiszę i zrobię.Zobaczymy czy będą mi i mojej rodzince smakowały.

    Odpowiedz
  2. Mazzi  11 lipca 2013 15:45

    Trochę roboty z tym jest, ale warto spróbować, bo jest to ciekawe połączenie 🙂

    Odpowiedz
  3. Lindale  11 lipca 2013 20:57

    bardzo ciekawy przepis, może kiedyś spróbuję

    Odpowiedz
  4. Alyssa  11 lipca 2013 21:23

    uwielbiam wszelkie takie komfitury ;D

    Odpowiedz
  5. dudqa  15 lipca 2013 09:17

    Całkiem niezły pomysł

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 16:03

    Nie typowe połączenia. Ale takie lubię najbardziej.

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  30 listopada 2015 16:13

    Ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz
  8. efffciaa  4 marca 2016 22:07

    Pomidory z bazylia jak najbardziej – pasują idealnie , ale gdzie do tego jeszcze maliny ??? O takim przepisie w życiu nie słyszałam , chociaż maliny dodają smaku to tak jakby keczup zcukrem zjeść 🙂

    Odpowiedz
  9. Bella11  17 marca 2016 19:51

    Pomidory i maliny – moze byc ciekawie i aromatycznie. Łamcie przepisy i szukajcie nowych smaków.

    Odpowiedz
  10. Tereniasz  28 czerwca 2016 15:13

    Dziwne, ale Pycha, ślinka leci.

    Odpowiedz
  11. MelaNika  10 grudnia 2016 16:16

    Jestem bardzo ciekawa smaku.

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  28 grudnia 2016 17:14

    Zastanawia mnie ten smak. Ale przyznam, że to przepis dla tych co mają w nadmiarze maliny. Bo ja raczej wolałabym zrobić z samych malin, a z pomidorów osobno jakiś przecier, gdyż jedno i drugie musiałabym zakupić.

    Odpowiedz
  13. afrodyta  8 stycznia 2017 20:52

    Nie sądziłam,że pomidory i maliny…Ja uwielbiam robić konfitury i szukać nowych smaków.Dlatego ten przepis bardzo mnie zaintrygował!Ja robię konfitury metodą „pod kocyk” – słoiki do góry dnem i przykrywam ręcznikiem.Tak stoją od wieczora do rana i gotowe!Teraz zimą,to cudownie otwierać słoik z „zamkniętym” latem…

    Odpowiedz
  14. martucha180  5 września 2017 22:52

    Faktycznie nietypowy przepis

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany