Suplement diety: Nasiona szałwii hiszpańskiej

Nasiona Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej rosną w Ameryce Południowej. Przez wieki spożywane były przez Azteków. Słynny Codex Mendocino, opisujący życie codzienne Azteków, wymienia nasiona Chia jako najważniejszą, obok kukurydzy, roślinę uprawną. Dostarczają wielu cennych wartości odżywczych, są bogatym źródłem kwasów omega 3, błonnika,  witamin oraz składników mineralnych.

Zobacz także: Ekspert radzi: Dobra dieta dla urody i dla zdrowia – na co zwrócić uwagę?

Nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Stanowią również bogate źródło żelaza, omega 3, fosforu i magnezu.


nasiona szałwii hiszpańskiej

Wartość odżywcza 2 miarka = 15 g

(zalecana porcja dzienna)

100 g
Wartość energetyczna 285,23 kJ/68,4 kcal 1901,52 kJ/456 kcal
Tłuszcz, w tym: 5,07 g 33,8 g
kwasy tłuszczowe nasycone

kwasy tłuszczowe wielonienasycone

kwasy tłuszczowe jednonienasycone

cholesterol

0,45 g

4,29 g

0,345 g

0,00 g

3 g

28,6 g

2,3 g

0,00 g

Węglowodany, w tym:: 0,105 g 0,7 g
cukry 0,105 g 0,7 g
Białko 3,03 g 20,2 g
Sól 0,0008 g 0,005 g
Błonnik 5,12 g 34,1 g
Potas 96,5 mg (4,8% RWS*) 643 mg (32,2% RWS*)
Wapń 110,3 mg (13,8% RWS*) 735 mg (91,9% RWS*)
Żelazo 1,08 mg (7,7% RWS*) 7,2 mg (51,4% RWS*)
Fosfor 115,5 mg (16,5% RWS*) 770 mg (110% RWS*)
Magnez 46,05 mg (12,3% RWS*) 307 mg (81,9% RWS*)

*RWS – referencyjna dzienna wartość spożycia

Polecamy również: Pomidor – zdrowie ukryte pod czerwoną skórką!

Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

packshot nasiona chia net

Składniki: Chia –  nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)

Zalecane spożycie: 2 miarki = 15 g dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze do 20°C, w suchym, przewiewnym miejscu. Unikać bezpośredniego działania promieni słonecznych. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Masa netto: 500 g

Cena: 24,90 zł

Kraj pochodzenia: Argentyna/Boliwia

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (76 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe
    Żanett  4 września 2015 08:24

    Lubię zioła, pić, jeść, wklepywać, wcierać, smarować 🙂 Mam wrażenie, że wspomagam nimi działanie swojego organizmu. Oczywiście wszystko z umiarem, bo zioła także mogą zaszkodzić.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  4 września 2015 09:20

    Muszę kupić i spróbować.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  4 września 2015 12:33

    jestem ciekawa tych nasion.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  4 września 2015 14:06

    Pierwszy raz czytam o takiej szałwii i jej dobroczynnej mocy.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe martus2833
    martus2833  4 września 2015 16:50

    Spotkałam w internecie mnóstwo ciekawych przepisów z wykorzystaniem nasion Chia.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Patriszia
    Patriszia  4 września 2015 22:21

    Bardzo ciekawa rzecz, muszę wypróbować skoro jest to źródło magnezu

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe AnnaKwasniak
    AnnaKwasniak  5 września 2015 19:16

    Z chęcią wypróbuję te nasiona ;). Słyszałam o nich wiele, ale jakoś brak odwagi by kupić 😉

    Odpowiedz
  8. Ania  10 września 2015 15:40

    Uwielbiam nasiona chia, robię desery jemy je wszyscy jak i dzici. Niesttey dobrze, że portal pokazuje dobre nasiona chia, jem je właśnie i sa to jedne z najlepszych jakie znam.

    Większość nasion chia dostępnym w necie to słabej jakości nasiona z przeznaczeniem na karmę/pasza dla zwierzat.
    Polecam firmę aliness i ich nasiona. Zdrowie to podstawa 🙂

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe Anita
    Anita  29 września 2015 20:50

    pierwszy raz o tym słyszę!

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe luko
    luko  23 października 2015 08:35

    Uwielbiam te niepozorne nasionka. Najczęściej dodaję do jogurtu na śniadanie. Znakomicie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju deserach na zimno bo nie zmieniają smaku dań a nadają im ciekawą konsystencję. Polecam!

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe sylwiawes
    sylwiawes  10 lutego 2016 15:33

    Ciekawe te nasiona 🙂

    Odpowiedz
  12. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  15 lutego 2017 10:03

    Ja je dosypuję do rannej owsianki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.