Nadziewana pieczona kaczka – w stylu Rezy Mahammada

Nadziewana-pieczona-kaczka

Danie: Nadziewana pieczona kaczka jest autorskim przepisem Rezy Mahammada –  gościa specjalnego polskiej edycji Top Chef (Polsat Food Network)

Składniki na danie: Nadziewana pieczona kaczka

  • 1 duża kaczka, minimum 1,6kg
  • 2 obrane i grubo pokrojone, duże cebule
  • sól i pieprz
  • Do nadzienia:
    • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
    • 2 dobrze posiekane szalotki
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • 1 łyżka stołowa startego imbiru
    • 1 posiekany seler naciowy
    • 100g pokrojonych, suszonych, drylowanych śliwek
    • 1 starte jabłko
    • 80g suszonych wiśni
    • 80g prażonych, pokrojonych orzechów laskowych
    • 3 gałązki tymianku (listki z gałązek)
    • skórka i sok z 1 pomarańczy
    • 1 żółtko
    • sól i pieprz
  • Do glazury:
    • ½ szklanki marmolady pomarańczowej
    • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    • ½ łyżeczki płatków z papryczek chilli
    • sok z połowy pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu.
  3. Dodaj szalotkę i seler, gotuj 2-3 minuty, aż puści soki i zmięknie.
  4. Dodaj czosnek, imbir i gotuj około minuty, aż uwolni się aromat.
  5. Zdejmij z ognia i przerzuć do miski.
  6. Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.
  7. Zblanszuj kaczkę w gotującej się wodzie przez 5 minut. Wyjmij ją i osusz.
  8. Nakłuj skórę szpikulcem, a później dopraw solą i pieprzem.
  9. Wsadź nadzienie do kaczki, a pokrojoną cebulę ułóż na dnie blachy do pieczenia.
  10. Ułóż kaczkę na cebuli i piecz przez 20 minut.
  11. Zmniejsz temperaturę do 180°C.
  12. Piecz kaczkę przez kolejne 30 minut, a w międzyczasie wrzuć wszystkie składniki polewy do małego rondelka.
  13. Podgrzewaj je, aż marmolada się rozpuści.
  14. Używając pędzelka, nasmaruj kaczkę polewą i piecz kolejne 5 minut.
  15. Wyjmij kaczkę z piekarnika i odłóż na 15 minut, zanim zaczniesz ją kroić.

***

Na antenie Polsat Food Network emitowane są następujące programy Rezy:

Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy – Od 11 kwietnia o 13:00 i 13:30, w maju codziennie o 6:00 i 6:30

 

Reza, książe indyjskich potraw

Afrykańska kuchnia Rezy

Reza, książe wietnamskich przypraw

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (256 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  5 kwietnia 2016 19:23

    Według takiego przepisu nigdy nie piekłam kaczki. Nadzienie musi być bardzo dobre,bo składniki są różnorodne.Wypróbuję ten przepis na obiad niedzielny.

    Odpowiedz
  2. martucha180  5 kwietnia 2016 20:31

    Nie piekłam jeszcze kaczki…

    Odpowiedz
  3. joanna252  5 kwietnia 2016 20:35

    Pyszota uwielbiam wszystkie mięska w każdej postaci 🙂

    Odpowiedz
  4. Wusia  5 kwietnia 2016 22:11

    Do kaczki nie podchodziłam, jedynie do piersi. Ale mięso jest doskonałe. Z tym przepisem jest trochę „zabawy” więc byłby dobry na specjalne okazje.

    Odpowiedz
  5. efffciaa  6 kwietnia 2016 09:53

    Uwielbiam kaczki w każdej postaci , wprawdzie w tej jeszcze nie jadłam , ale nadziewaną jabłkami z majerankiem i rozmarynem robię bardzo często . Pyszności – kocham kaczki 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  8 kwietnia 2016 12:37

    To chyba ten kucharz, który ostatnio gościł w polskim „Top Chefie”? Danie z kaczki prezentuje się wspaniale, myślę, że na jakąś specjalną okazję jak znalazł 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany