Nadziewana pieczona kaczka – w stylu Rezy Mahammada
Danie: Nadziewana pieczona kaczka jest autorskim przepisem Rezy Mahammada – gościa specjalnego polskiej edycji Top Chef (Polsat Food Network)
Składniki na danie: Nadziewana pieczona kaczka
- 1 duża kaczka, minimum 1,6kg
- 2 obrane i grubo pokrojone, duże cebule
- sól i pieprz
- Do nadzienia:
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 dobrze posiekane szalotki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa startego imbiru
- 1 posiekany seler naciowy
- 100g pokrojonych, suszonych, drylowanych śliwek
- 1 starte jabłko
- 80g suszonych wiśni
- 80g prażonych, pokrojonych orzechów laskowych
- 3 gałązki tymianku (listki z gałązek)
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- Do glazury:
- ½ szklanki marmolady pomarańczowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki płatków z papryczek chilli
- sok z połowy pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu.
- Dodaj szalotkę i seler, gotuj 2-3 minuty, aż puści soki i zmięknie.
- Dodaj czosnek, imbir i gotuj około minuty, aż uwolni się aromat.
- Zdejmij z ognia i przerzuć do miski.
- Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.
- Zblanszuj kaczkę w gotującej się wodzie przez 5 minut. Wyjmij ją i osusz.
- Nakłuj skórę szpikulcem, a później dopraw solą i pieprzem.
- Wsadź nadzienie do kaczki, a pokrojoną cebulę ułóż na dnie blachy do pieczenia.
- Ułóż kaczkę na cebuli i piecz przez 20 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 180°C.
- Piecz kaczkę przez kolejne 30 minut, a w międzyczasie wrzuć wszystkie składniki polewy do małego rondelka.
- Podgrzewaj je, aż marmolada się rozpuści.
- Używając pędzelka, nasmaruj kaczkę polewą i piecz kolejne 5 minut.
- Wyjmij kaczkę z piekarnika i odłóż na 15 minut, zanim zaczniesz ją kroić.
***
Na antenie Polsat Food Network emitowane są następujące programy Rezy:
Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy – Od 11 kwietnia o 13:00 i 13:30, w maju codziennie o 6:00 i 6:30
Reza, książe indyjskich potraw
Afrykańska kuchnia Rezy
Reza, książe wietnamskich przypraw
Komentarze
Według takiego przepisu nigdy nie piekłam kaczki. Nadzienie musi być bardzo dobre,bo składniki są różnorodne.Wypróbuję ten przepis na obiad niedzielny.
Nie piekłam jeszcze kaczki…
Pyszota uwielbiam wszystkie mięska w każdej postaci 🙂
Do kaczki nie podchodziłam, jedynie do piersi. Ale mięso jest doskonałe. Z tym przepisem jest trochę „zabawy” więc byłby dobry na specjalne okazje.
Uwielbiam kaczki w każdej postaci , wprawdzie w tej jeszcze nie jadłam , ale nadziewaną jabłkami z majerankiem i rozmarynem robię bardzo często . Pyszności – kocham kaczki 🙂
To chyba ten kucharz, który ostatnio gościł w polskim „Top Chefie”? Danie z kaczki prezentuje się wspaniale, myślę, że na jakąś specjalną okazję jak znalazł 🙂