Na rozgrzewkę – Zupa marchewkowo-pomarańczowa lub Tajska zupa kokosowa

W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają. Jeśli nie macie pomysłu jak je przygotować, skorzystajcie z naszych przepisów!

Zupa marchewkowo-pomaranczowa z imbirem

W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają. Jeśli nie macie pomysłu jak je przygotować, skorzystajcie z naszych przepisów. Marchewkowo pomarańczowa zupa z imbirem to propozycja dla miłośników zup o delikatnej, kremowej, konsystencji, zaś dla smakoszy orientalnej kuchni polecamy tajską zupę kokosową z dzikim ryżem i krewetkami z dodatkiem imbiru. Smacznego!

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem

Składniki:

  • 100 g ryżu basmati firmy Kupiec
  • 700 g marchwi
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem.

Tajska zupa kokosowa z dzikim ryzem i krewetkami

Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami

Składniki:

  • 100 g dzikiego ryżu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu, firmy Kupiec
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • ząbek czosnku, starty
  • niewielki kawałek imbiru, starty
  • 2-3 łyżki oleju, np. kokosowego
  • puszka mleka kokosowego
  • 200 g krewetek
  • 400 g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej
  • 1,5 l bulionu
  • garść posiekanej świeżej kolendry

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pastę curry, czosnek i imbir, smażyć chwilę, mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat, wrzucić krewetki i fasolkę, wymieszać i zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Gotować 15 minut. Zupę podawać z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (223 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...