Mule w sosie serowo pomidorowym

Mule w sosie serowo pomidorowym

Fot. 123rf

Składniki na danie: Mule w sosie serowo pomidorowym

– ok. 1kg muli (mogą być mrożone)
– 200 ml białego wytrawnego wina
– 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 3 szalotki
– 3 dojrzałe pomidory
– świeża bazylia
– pieprz, sól do smaku

Wykonanie:

Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2 – 3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (264 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...