Muffinki z bakłażana z sosem jogurtowym

Muffinki z bakłażana z sosem jogurtowym

Czas przygotowania dania: Muffinki z bakłażana z sosem jogurtowym – 60 minut

Trudność: średnio trudne

Porcja dla 4 osób

 

Składniki na Muffinki z bakłażana z sosem jogurtowym:

  • 100 gram przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 1 jajo
  • 1 średni bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 opakowanie Hochland PIATO oryginalny
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego oregano
  • 200 ml jogurtu
  • 1 mały świeży ogórek
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • masło do natłuszczenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200 °C. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, jajko, mleko i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Bakłażan pokroić wzdłuż na 4 cienkie plastry. Resztę bakłażana pokroić w kostkę. Wszystko posolić i pozostawić do wchłonięcia. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć gorącą woda, ściągnąć skórkę, wydrążyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory i bakłażana w kostkach, dusić przez 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i podsmażyć po obu stronach na reszcie oliwy. Natłuścić 4 foremki blachy do pieczenia muffinów,  każdą wyłożyć jednym plastrem bakłażana. Nałożyć ciasto oraz położyć na nie przygotowane warzywa. Ser Hochland PIATO pokroić na 4 równe kawałki i położyć na warzywa oraz posypać oregano. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. W między czasie obrać ogórek, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) dodać jogurt i 3 łyżki oliwy oraz zrobić puree, doprawić solą i pieprzem. Ciepłe mufinki podawać z sosem jogurtowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (222 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...